Voedselverrijking en hondenpuzzels voor grote honden

Snuffelmatten en -kleden

Wat is een snuffelmat?

Een snuffelmat is een rubberen matje waar je viltstrookjes/fleecestrookjes - wij verkiezen vilt omdat dit een natuurlijke stof is - in knoopt tot je een volledig knooptapijt hebt. Dit matje biedt een verrijking voor jouw huisdier op zowel mentaal als olfactorisch vlak. Je verstopt snoepjes/brokjes tussen de viltstrookjes en jouw hond of kat kan beginnen met deze te zoeken. Aan de hand van snuffelen, met hun pootjes en snuit werken, halen ze de snoepjes er tussenuit. Voordelen hiervan zijn dat ze zelfverzekerder worden door zelf uit te zoeken hoe ze aan de snoepjes kunnen geraken, het biedt hen bezigheid en verrijking wat ervoor zorgt dat er minder kans is op ontwikkelen van probleemgedrag. En het is ook gewoon heel leuk om dit samen met jouw hond te doen.

 

Hoe leer je je het jouw viervoeter aan?

Bij dieren die het niet gewoon zijn om voedselverrijking te krijgen, bouw je het best stap per stap op.

Leg de mat voor jouw huisdier en strooi er enkele grotere en fel ruikende koekjes op zodat de hond/kat de koekjes snel en gemakkelijk vindt. Lukt dit gemakkelijk kan je het al iets moeilijker maken en dezelfde koekjes hier en daar al iets meer verstoppen. Zo bouw je de volgende keren verder en verder op. Meer koekjes, kleinere (of hun brokken), beter verstoppen,… Telkens de mat wegnemen wanneer jouw hond/kat klaar is met snuffelen.

Erna kan je de mat gewoon afspoelen/wassen onder stromend (koud) water met eventueel wat Wipe & Clean, laten drogen en opnieuw klaar voor gebruik!

Puzzels voor grote honden